Onze aanpak

We kiezen resoluut voor kwaliteit boven kwantiteit! We kunnen niet zien wat er in het kopje zit van de duiven, maar de juiste body hebben is alvast een absolute vereiste. Een duif zonder een groot spiervolume, een smalle diepliggende keel en een satijnzacht verenkleed zal je op onze hokken zelden tot nooit terugvinden.

Tijdens het vliegseizoen hebben we altijd tussen de 250-300 duiven, inclusief jonge duiven. We kweken altijd 120 - 150 jongen. In de winterperiode zitten er zo'n 160 duiven op de hokken, waaronder:

  • 60 kwekers
  • 50 2-jarige duiven en ouder
  • 50 1-jarige duiven (als jonge duif moeten ze zeker 1000km bijeen vliegen)

 

Ons verhaal

Willy kreeg de liefde voor het duivenspel met een paplepel mee door zijn overleden vader Emiel. Ze behoorden tot de absolute top in het vitesse-spel in het Antwerpse.

Zeven jaar na het overlijden van Emiel (2000) besloot Willy om samen met zijn jongste zoon David zijn eigen kolonie op te starten. De vitesse-duiven werden verkocht en Willy begon zijn speurtocht naar liefhebbers die erg goed presteerden met eigen bloedlijnen.

Zijn basisidee was eenvoudig: 60 duiven aanschaffen bij 3 verschillende liefhebbers.

Uiteindelijk viel de keuze op Jos Van Olmen (BE), Cor Van Dijck (NL) en Huub Hermans (NL). Jelle Jellema (NL) - ondertussen bekend bij eenieder wie de duivensport bemint - viel net uit de boot. We kochten deze duiven in 2007 aan.

We kenden vele successen en hier en daar zat er een echte topper bij. In 2013 scoorden we ook een perfect rapport op een loodzware Barcelona: 6 van de 6 dik in de prijzen.

Een mens is echter altijd op zoek naar meer en beter. Nadat we jaren hebben geteerd op telgen van onze eerste 60 duiven, besloten we in 2017 om dan toch (lees: met 10 jaar vertraging) de overstap te zetten naar Jellema-bloed.

Anno 2020 kunnen we vaststellen dat onze kweekploeg een combinatie is van Jellema’s, kinderen en inteeltproducten van onze eigen Héctor (16e internationaal op Agen in 2015) en in de zomer van 2020 zullen daar nog kleinkinderen bijkomen van Milos (Verweij-De Haan). Drie lijnen die we onderling gaan inkruisen.

Op ons tweede, kleinere kwekershok hebben we er echter voor gekozen om verschillende andere rassen aan te houden. Zo zitten hier 2 koppels van Kees Droog, een prachtdoffer van Jan Grootonk en een juweel van Frank Kwekkeboom.

Update

Vanaf 2021 zal David alleen met de duiven verder spelen. Vader Willy zal wel nog mee helpen bij de verzorging en zijn zoon bijstaan met raad en daad.

 

Joosen W&D

Detail1 (2592 x 1728)

Willy Joosen

Oprichter en hokverzorger

Detail2 (2592 x 1728)

David Joosen

Hokverzorger en man van de administratie